Partidul Noi Orizonturi

Partidul Noi Orizonturi

Statutul Partidului Noi Orizonturi

I. Definirea si scopul


Art.1. - Reforma Democrației către Noi Orizonturi militeaza pentru interesele social-economice ale cetatenilor si pentru renasterea României printr-o politica națională care să inducă prosperitate. 
Art.2. - 
Reforma Democrației către Noi Orizonturi se constituie conform legii, ca o formațiune politică echilibrată și de echilibru în centrul eșicherului național - menită să promoveze spiritul creator al tuturor cetățenilor și perenitatea spirituală a tinereții, pronuntandu-se pentru pluralism politic.
Art.3. - Reforma Democrației către Noi Orizonturi îsi desfasoara activitatea conform Constitutiei Romaniei, legilor tarii si Statutului propriu, urmarind indeplinirea idealurilor de unitate nationala, integritate teritoriala, suveranitate si independenta, dar și pentru respectarea drepturilor și libertăților inalienabil - respectate astfel.
Art.4. - Reforma Democrației către Noi Orizonturi are drept scop relansarea economica și o modernizare contracronometru a României, un standard ridicat de viata a cetatenilor, a educatiei, propulsand tara spre modernism si prosperitate.
Art.5 - Reforma Democrației către Noi Orizonturi, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei si a propriei ideologii, se pronunta pentru libertatea de exprimare a cetatenilor, dar si pentru a opri defaimarea Tarii si a Natiunii peste hotare. 


II. Obiectivele, denumirea si insemnele partidului


Art.6. - In conformitate cu reglementarile internationale, Partidul Noi Orizonturi apara drepturile si libertatile fundamentale ale omului, dreptul la libertate culturala, lingvistica, religioasa si etnica a cetatenilor romani apartinand minoritatilor nationale. 
Art.7. - Partidul Noi Orizonturi recunoaste importanta tinerilor in viata politica si militeaza pentru ascensiunea acestora. 
Art.8. - Partidul Noi Orizonturi combate pe toate caile legale actiunile indreptate impotriva Romaniei. 
Art.9. - Partidul Noi Orizonturi se pronunta pentru republica - considerand-o ca fiind cea mai buna forma de guvernamant pentru o tara precum Romania.
Art.10. - Partidul Noi Orizonturi militeaza pentru relatii de prietenie intre toate tarile lumii si pentru pace.
Art.11. - Denumirea integrala a partidului este 
Reforma Democrației către Noi Orizonturi, iar denumirea abreviată este  ERDENEO (R.D.N.O.);
Art.12. - (1) Insemnul Partidului Noi Orizonturi este reprezentat de Sageata unui Fulger care se integreaza in Univers, semnificand gandurile si faptele de putere scăpărătoare a tineretii instituite intr-o oranduire a modernismului romanesc.
(2) Insemnul partidului este folosit ca sigiliu unic, stampila si antet al documentelor oficiale, simbol al publicatiilor partidului si al materialelor propagandistice. 
(3) Sageata Fulger este si semnul electoral al partidului. 
Art.13. - Drapelul Partidului Noi Orizonturi este de culoare rosie si are imprimat, in centrul sau, stema partidului (Sageata Franta) intr-un dreptunghi galben si albastru, reprezentand nationalismul.
Art.14. - Imnul Partidului Noi Orizonturi se aproba de catre presedintele partidului. 
Art.15. - Sediul central al Partidului Noi Orizonturi este localizat in .............................
Art.16. - Partidul Noi Orizonturi poate edita, la nivel central si local, reviste si publicatii proprii si poate infinta posturi de radio si de televiziune. 


III. Calitatea de membru al partidului


Art.17. - Oricare cetatean roman cu drept de vot, fara deosebire de religie, sex, etnie si care accepta Statutul, Doctrina si Programul partidului, poate deveni membru in Partidul Noi Orizonturi. 
Art.18. - Cetatenii care au desfasurat sau desfasoara atitudini ostile Romaniei, care au comis infractiuni si au fost privati de drepturi civile prin hotarari judecatoresti definitive si cei care promoveaza violenta sau orice forma de extremism, persoane carora legea le interzice asocierea politica, persoane cu probleme psihice, nu pot deveni membri ai Partidului Noi Orizonturi. 
Art.19. - Cetatenii romani stabiliti in strainate pot face parte din Partidul Noi Orizonturi. 
Art.20. - (1) Calitatea de membru in Partidul Noi Orizonturi se dobandeste in baza unei adeziuni formulate de solicitant, in scris, care se depune la organizatia de baza in raza caruia isi are domiciliul, resedinta sau locul in care isi desfasoara activitatea, la alegerea sa.
(2) Presedintele organizatiei de baza, in raza caruia solicitantul isi are domiciliul, resedinta sau locul in care isi desfasoara activitatea, i-a act in cel mai scurt timp de cererea solicitantului si decide daca acesta poate sau nu sa devina membru de partid. 
(3) Hotararea presedintelui organizatiei locale de respingere a cererii de aderare poate fi contestata de catre cel in cauza, in termen de 30 de zile de la comunicare, la forul de conducere ierarhic superior. Acesta se pronunta in 30 de zile de la data primirii contestatiei. 
(4) Dovada calitatii de membru al Partidului Noi Orizonturi se face pe baza carnetului de membru, eliberat potrivit normelor aprobate de catre Comitetul Director, la propunerea Biroului Permanent. 
(5) Membrii Partidului Noi Orizonturi care si-au pierdut carnetele de partid pot solicita Consiliilor organizatiilor de baza din care fac parte, eliberarea unor carnete noi. Acestea vor inainta Birourilor executive judetene documentele necesare emiterii carnetelor noi. 
(6) Membrii partidelor sau formatiunilor politice care fuzioneaza cu Partidul Noi Orizonturi si cei care doresc sa devina membrii ai partidului, vor depune, la consiliile filialelor locale, adeziuni individoale, in conformitate cu prevederile prezentului articol si isi vor pastra vechimea din partidul sau formatiunea politica, din care provin.
Art.21. - (1) Calitatea de membru al Partidului Noi Orizonturi se pierde prin demisie, scoaterea din evidenta si excluderea din partid.
(2) Demisia unui membru al Partidului Noi Orizonturi se constata prin baza cererii de demisie, la data depunerii acesteia de catre presedintele organizatiei locale. Inscrierea intr-un alt partid politic se considera demisie de drept din P.N.O, fiind urmata de scoaterea din evidenta. 
(3) In cazul in care presedintele filialei locale demisioneaza, se i-a act de catre conducerea ierarhic superioara, urmand sa se organizeze alegeri in filiala respectiva. 
(4) Scoaterea din evidenta organizatiei de baza a unui membru al Partidului Noi Orizonturi se face ca urmare a decesului acestuia sau daca se constata ca nu mai indeplineste conditiile necesare obtinerii calitatii de membru al partidului. 
(5) Excluderea din partid este cea mai grava, aplicandu-se potrivit prevederilor statutului. Presedintele Partidului Noi Orizonturi are dreptul sa excluda din partid orice persoana care militeaza impotriva organizatiei politice. 
Art.22. - Calitatea de membru al Partidului Noi Orizonturi nu poate fi redobandita de cel exclus din partid. 
Art.23. - (1) Senatorul sau deputatul P.N.O. care a obtinut un mandat de parlamentar fara a fi membru al unei organizatii locale din judetul respectiv, participa la activitatea Consiliului Judetean si a Biroului executiv judetean, sustine organizatiile teritoriale ale P.N.O. si reprezinta interesele electoratului care l-a ales in Parlamentul Romaniei. 
(2) In perioada exercitarii mandatului de parlamentar, senatorii si deputatii pot candida si pot fi alesi in forurile de conducere ale judetului in care au dobandit mandatul sau pot activa in Organizatia Centrala a P.N.O.
Art.24. - Evidenta membrilor de partid se organizeaza pe baza metodologiei si a documentelor aprobate de catre Biroul Permanent al partidului. 
Art.25. - Transferul unui membru de partid, de la o organizatie la alta se face pe baza unei cereri motivate, aprobata de catre conducerea organizatiei din care face parte, cat si a celei care solicita transferul. Contestatia impotriva cererii de transfer se solutioneaza de catre forul ierarhic, prin hotarare definitiva, in termen de 30 de zile de la inregistrarea contestatiei. 


IV. Drepturile si indatoririle membrilor P.N.O.


Art.26. - Membrii Partidului Noi Orizonturi au urmatoarele drepturi:
a) Sa participe la activitatea organizatiilor de baza si teritoriale, precum si la adunarile generale ale organizatiei din care fac parte;
b) Sa-si exprime liber opiniile referitoare la activitatea partidului si a forurilor sale de conducere, in cadrul structurilor organizatorice ale partidului;
c) Sa aleaga si sa fie alesi in forurile de conducere ale partidului;
d) Sa candideze pe listele electorale ale P.N.O. la alegerile locale si generale, conform normelor si criteriilor aprobate de catre Comitetul Director al partidului si sa fie recomandati pentru ocuparea unor functii in administratia publica locala si centrala;
e) Sa participe la sedintele forurilor de conducere;
f) Sa se adreseze forurilor de conducere ierarhic superioare in situatiile in care cererile lor nu s-au rezolvat;
g) Sa foloseasca eficient si in interesul partidului baza materiala pe care o au la dispozitie, potrivit pozitiei lor in structurile organizatorice ale partidului;
e) Sa demisioneze din orice functie detinuta in cadrul partidului sau din partid. 
Art.27. - Membrii Partidului Noi Orizonturi au urmatoarele indatoriri:
a) Sa cunoasca, sa respecte, sa promoveze si sa aplice prevederile Statutului, Doctrinei si ale programului P.N.O., precum si hotararile luate de catre forurile de conducere;
b) Sa fie loiali fata de Partidul Noi Orizonturi si sa actioneze pentru respectarea demnitatii membrilor sai;
c) Sa actioneze pentru cresterea partidului in societate;
d) Sa respecte disciplina si forurile de conducere;
e) Sa isi plateasca cotizatia lunara pe care fiecare membru o decide;


V. Sanctiuni


Art.28. - (1) Membrilor Partidului Noi Orizonturi care au savarsit abateri de la prevederile Statutului, ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplica urmatoarele sanctiuni:
a) Mustrare;
b) Avertisment scris;
c) Suspendarea din functia de conducere;
d) Destituirea din functia de conducere;
e) Excluderea din Partid.
(2) Sanctiunile prevazute de alin. (1) lit. a) si b) se aplica de catre forul de conducere al organizatiei din care face parte cel sanctionat, de catre forul de conducere ierarhic, presedintele, prim-vicepresedintele si vicepresedintii partidului.
(3) Sanctiunile prevazute de alin. (1) lit. c) si d) se aplica de catre forul care l-a ales ori l-a numit in functie pe cel sanctionat, de forul ierarhic superior, de catre presedintele partidului, prim-vicepresedintele partidului, vicepresedinti.
(4) Excluderea din partid este sanctiunea cea mai grava si poate fi aplicata, in urma unei verificari prealabile, dupa caz, de catre Adunarea Generala a organizatiei de baza din care face parte cel sanctionat, de catre Birourile
executive judetene, Biroul executiv al Municipiului Bucuresti, Biroul Permanent al partidului sau presedintele partidului. 
(5) Membrii de partid aleşi în organele de conducere pot fi excluşi numai cu aprobarea forului ierarhic superior. Membrii birourilor executive ale Consiliilor judeţene, ai Biroului executiv al Municipiului Bucureşti şi parlamentarii P.N.O. nu pot fi sancţionaţi fără acordul prealabil scris al Biroului Permanent al partidului.
(6) Membrii P.N.O. aleşi în forurile de conducere superioare organizaţiilor din care aceştia fac parte nu pot fi sancţionaţi sau destituiţi decît de către organele în care au fost aleşi sau de către forurile superioare acestora.
(7) Hotararea de aplicare a sanctiunii poate fi contestata la forul de partid ierarhic superior, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.  Excluderile provenite de la presedintele partidului sunt definitive.
(8) Persoanele care se consideră nedreptăţite de hotărîrea de soluţionare a contestaţiei, se pot adresa forurilor superioare, inclusiv Biroul Permanent, Comitetul Director, Consiliul Naţional sau Congresul P.N.O.
(9) În toate cazurile, cel sancţionat va fi invitat la şedinţa în care se va discuta abaterea sa disciplinară, iar dacă acesta refuză să participe, sancţiunea se poate aplica în lipsă.
Art.29. - In cazul in care o organizatie a Partidului Noi Orizonturi, incalca prevederile Statutului si Programul Partidului, aducand prejudicii grave imaginii, activitatii si unitatii acestuia, Comitetul Director poate hotari dizolvarea organizatiei de partid respective. Decizia de dizolvare se adopta prin vot secret de 
catre Comitetul Director cu 50% + 1 din voturi. 
Art.30. - (1) Membrii birourilor executive ale consiliilor municipale şi orăşeneşti, cu excepţia preşedinţilor, pot fi suspendaţi sau destituiţi din funcţiile pe care le deţin, în cazuri bine justificate, de către consiliile organizaţiilor respective, de către birourile executive Judeţene sau de catre presedintele partidului.
(2) Biroul Permanent al partidului poate hotărî suspendarea, pe o perioadă limitată sau destituirea oricărui membru din forurile de conducere ale organizaţiilor judeţene, municipale, orăşeneşti, comunale şi ale organizaţiilor de bază, în cazuri bine justificate, după o verificare prealabilă.
(3) Măsura suspendării sau destituirii poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comitetul Director al partidului, a cărui hotărîre este definitivă.
(4) Ridicarea sancţiunii se efectuează la cererea membrilor de partid sancţionaţi, de către forurile de conducere care au hotărît aplicarea acesteia, după un an de la adoptarea hotărîrii de sancţionare.
(5) Hotărîrea de respingere a ridicării sancţiunii poate fi contestată, în termen de 30 de zile, la forul ierarhic superior, care se pronunţă prin hotărîre definitivă.
Art.31. - Demisiile din functiile de conducere si din partid nu se discuta, doar se constata. 


VI. Simpatizanti P.N.O.


Art.32. - Simpatizantii P.N.O. sunt cetateni romani sau straini care recunosc doctrina si programul partidului.
Art.33. - Simpatizantilor Partidului Noi Orizonturi li se permite sa participe la sedintele de partid, putand sa isi exprime liber opiniile despre proiectele partidului, parerile lor fiind notate si dezbatute in sedintele de partid. 
Art.34. - In campania electorala, simpatizantii P.N.O. pot participa la actiuni de propaganda si pot fi desemnati ca delegati in birourile sectiilor de votare. 
Art.35. - Evidenta simpatizantilor P.N.O. se tine intr-un registru la nivelul organizatiilor teritoriale.


VII. Structura organizatorica si forurile de conducere


Art.36. - Partidul Noi orizonturi are urmatoarele niveluri ierarhice:
a) Nivel de baza - cuprinde organizatiile cuprinse pe raza teritoriala a sectiilor de votare, satelor si cartierelor;
b) Nivel local - cuprinde organizatiile constituite in comune, orase, municipii si sectoarele Municipiului Bucuresti si se numesc filiale locale;
c) Nivel judetean - cuprinde organizatiile constituite la nivelul judetelor si al Municipiului Bucuresti si se numesc filiale judetene;
d) Nivel national - cuprinde organizatiile judetene, organizatia Municipiului Bucuresti si organizatia centrala.
Art.37. - Filialele judetene, municipale, orasenesti, satelor si cartierelor se subordoneaza forurilor de conducere ierarhic superioare.
Art.38. - Forul suprem de conducere al P.N.O. este Congresul, care se convoaca odata la 4 ani si este constituit din delegatii alesi de conferintele judetene si de Conferinta Municipiului Bucuresti, conform normei de reprezentare aprobata de Biroul Permanent al partidului. 
Art.38. - Congresul Partidului Noi Orizonturi alege, prin vot secret, Consiliul National al P.N.O., format din 200 membrii.
Art.39. - Consiliul National al P.N.O. se intruneste anual sau de cate ori este nevoie. 
Art.40. - (1) Consiliul National al P.N.O. alege si revoca, prin vot secret:
a) Comitetul Director al P.N.O., format din 39 de membrii, 3 pentru fiecare departament si organizat pe urmatoarele departamente:
- Departamentul organizatoric;
- Departamentul pentru propaganda si recrutare;
- Departamentul pentru economie, buget, finante;
- Departamentul pentru industrie, transporturi, servicii;
- Departamentul pentru agricultura, mediu;
- Departamentul pentru relatii externe;
- Departamentul pentru culte religioase;
- Departamentul pentru aparare, siguranta nationla;
- Departamentul pentru internet;
- Departamentul pentru tineret si sport;
- Departamentul pentru dezvoltare stintifica si cercetare;
- Departamentul pentru relatiile cu micii intreprinzatori, afaceristi;
- Departamentul pentru petitii, reclamatii si scrisori.
Prim-vicepresedintele partidului se ocupa de coordonarea membrilor din departamente.
b) Biroul Permanent al partidului, format din 19 membrii, care are in componenta sa: presedintele partidului, un prim-vicepresedinte, 4 vicepresedinti (unul pe Dobrogea, unul pe Muntenia, Unul pe Moldova si unul pe Ardeal), un secretar general, 10 secretari executivi;
c) Liderii nationali ai organizatiei de femei si tineret fac parte, de drept, din Biroul Permanent al partidului, pe perioada mandatului lor.
Art.41. - Presedintele Partidului Noi Orizonturi este ales de Congresul Partidului, prin vot secret. Presedintele partidului este si presedintele Consiliului National, al Comitetului Director si al Biroului Permanent al partidului. 
Art.42. - Presedintele Partidului Noi Orizonturi are urmatoarele atributii:
a) Reprezinta partidul in relatiile cu autoritatile publice centrale si locale, cu sindicatele si patronatele, cu alte organizatii ale societatii romanesti, precum si cu partidele din tara si din strainatate;
b) Prezideaza sedintele forurilor nationale de conducere ale partidului;
c) Face declaratii si exprima pozitii publice in numele si in interesul partidului;
d) Semneaza actele si comunicatele oficiale ale partidului, precum si alte documente care angajeaza partidul din punct de vedere politic si juridic;
e) Conduce activitatea Comisiei de cadre a partidului;
f) Exercita celelalte atributii care ii revin conform Statutului P.N.O.;
g) Poate exclude orice persoana care militeaza impotriva partidului sau care are un comportament necorespunzator.
Art.43. - In lipsa presedintelui partidului, atributiile sale sunt exercitate de catre prim-vicepresedinte, iar, in absenta acestuia, de catre un vicepresedinte. Presedintele ii poate delega unele prerogative partial prim-vicepresedintelui, iar atunci cand absenteaza, ii poate delega prim-vicepresedintelui sau unui vicepresedinte atributiile sale pe o perioada de maximum 30 de zile. 
Art.44. - Conferinta judeteana este forul superior de conducere al filialei judetene al P.N.O., se intruneste odata la 4 ani si se constituie din delegati alesi de organizatiile municipale, orasenesti, comunale, locale, pe baza normei stabilite de Biroul executiv judetean. 
Art.45. - Conferinta judeteana a filialei P.N.O. alege, prin vot secret, presedintele filialei, Consiliul Judetean format din 40 de membrii, Comisia judeteana de arbitraj si Comisia judeteana de control financiar.
Art.46. - Conferinta judeteana extraordinara se convoaca de regula odata la 4 ani, analizand activitatea desfasurata in aceasta perioada de catre forurile de conducere ale organizatiilor teritoriale ale P.N.O. si completeaza locurile care au ramas vacante in Consiliul judetean, in Comisia judeteana de arbitraj si in Comisia judeteana de control financiar. 
Art.47. - Consiliul judetean alege, din randul membrilor sai, Biroul executiv, format din 11 membrii, care cuprinde: Presedintele, prim-vicepresedintele, 3 vicepresedinti, 5 secretari, un casier general. Presedintele filialei, ales de Conferinta, este presedintele Consiliului Judetean si presedintele Biroului executiv judetean.
Art.48. - Consiliul Municipal Bucuresti al P.N.O. isi alege Biroul executiv, format din 11 membrii, care cuprinde: Presedintele, prim-vicepresedintele, 3 vicepresedinti, 5 secretari, un casier general. Presedintele filialei, ales de Conferinta, este si presedintele Biroului executiv minicipal.
Art.49. - La nivelul municipiilor, oraselor si comunelor se constituie organizatii denumite filiale locale ale P.N.O. La nivelul sectiilor de votare, satelor si cartierelor se constituie organizatii de baza ale P.N.O., formate din minimum 10 membrii, iar acolo unde numarul acestora este mai mic, dar nu mai putin de 5 membrii,
se pot constituii grupe de partid, conduse de catre un organizator de grupa. 
Art.50. - Forul de conducere al organizatiei de baza a P.N.O. este Adunarea generala care se intruneste trimestrial, iar, odata la 2 ani, alege, prin vot secret, un presedinte, un vicepresedinte si un casier. 
Art.51. - Organizatiile P.N.O. care au intre 50 si mai mult de 200 de membrii isi aleg, prin vot secret, un Consiliu de conducere format din 10 membrii, avand in componenta: 1 presedinte, 1 prim-vicepresedinte, 3 vicepresedinti, 3 secretari si 2 casieri. 
Art.52. - In municipiile, orasele si comunele unde se gasesc cel putin 2 organizatii ale P.N.O., forul de conducere superior al acestora este Adunarea generala, care alege prin vot secret, odata la 2 ani, un consiliu de conducere format din 30 de membrii.
Art.53. - (1) Alegerea membrilor partidului in forurile de conducere, la toate nivelurile si structurile organizatorice, se face cu respectarea criteriului de vechime in P.N.O.
(2) Vechimea de partid necesara pentru a fi ales in forurile de conducere este de minim 1 an, dupa ce partidul a implinit 5 ani de viata. 
(3) La desemnarea candidatilor se va asigura promovarea femeilor in procent de minimum 20 % si a tinerilor in procent de minimum 40%.
Art.54. - Presedintele organizatiilor de femei si tineret care fac parte de drept din forurile de conducere locale, judetene si nationale ale P.N.O. isi pierd aceasta calitate in momentul inlocuirii lor din functie. 



VIII. Democratia de partid


Art.55. - Activitatea P.N.O. se desfasoara conform Statutului, Doctrinei si Programului Partidului.
Art.56. - Relatiile dintre membrii P.N.O. si organele de conducere se stabilesc pe baza normelor statutare si a instructiunilor aprobate de Comitetul Director al partidului.
Art.57. - Activitatea interna a P.N.O. are la baza promovarea si respectarea de catre membrii de partid a urmatoarelor principii:
a) Imbunatatirea democratiei de partid;
b) Respectarea rezultatului votului liber exprimat in forurile de conducere;
c) Egalitatea tuturor membrilor in privinta accesului la orice functie, pe baza votului liber exprimat;
d) Solidaritatea membrilor de partid;
e) Aplicarea si respectarea hotararilor forurilor de conducere;
f) Fermitatea in aplicarea Doctrinei si Programului Politic;
g) Promovarea tinerilor.



IX. ATRIBUŢIILE FORURILOR DE CONDUCERE ALE PARTIDULUI NOI ORIZONTURI

Art.58. - Congresul P.N.O. se convoacă o dată la 4 ani şi are următoarele atribuţii:
a) analizează activitatea Consiliului Naţional;
b) adoptă sau modifică Programul partidului;
c) adoptă sau modifică Statutul partidului;
d) stabileşte Strategia partidului;
e) alege preşedintele Partidului Noi Orizonturi;
f) alege Consiliul Naţional;
g) alege Comisia centrală de arbitraj;
h) alege Comisia centrală de control financiar;
i) soluţionează contestaţiile împotriva hotărîrilor Consiliului Naţional, Comisiei centrale de arbitraj şi Comisiei centrale de control financiar;
j) în perioada dintre Congrese, P.N.O. poate organiza Conferinţe Naţionale. Propunerile privind convocarea, organizarea şi desfăşurarea Conferinţei naţionale vor fi elaborate de Biroul Permanent şi vor fi aprobate de Comitetul Director al partidului;
k) hotărăşte dizolvarea partidului conform prevederilor legii şi ale prezentului Statut.
Art.59. (1) Consiliul Naţional al P.N.O. este forul de conducere politică al partidului, îşi desfăşoară activitatea în intervalul dintre două Congrese şi se întruneşte o dată pe an sau de cîte ori este necesar.
(2) Pentru Consiliul Naţional al P.N.O. candidează de drept: preşedinţii filialelor judeţene şi preşedintele filialei Municipiului Bucureşti, senatorii, deputaţii şi liderii naţionali ai organizaţiilor de tineret şi femei. Membrii de partid aparţinînd minorităţilor naţionale sunt reprezentaţi de drept în Consiliul Naţional al P.N.O. printr-un delegat desemnat de către Biroul Permanent al partidului.
(3) Consiliul Naţional al P.N.O. are următoarele atribuţii:
a) convoacă, potrivit Statutului, Congresul şi Conferinţa Naţională a partidului;
b) organizează şi conduce întreaga activitate a partidului între Congrese;
c) alege şi revocă, prin vot secret, membrii Comitetului Director şi membrii Biroului Permanent al partidului;
d) aprobă propunerile Comitetului Director cu privire la încheierea alianţelor politice şi fuziunea cu alte partide şi formaţiuni politice;
e) urmăreşte modul de îndeplinire a hotărîrilor Congresului P.N.O.;
f) stabileşte strategia şi tactica participării P.N.O. la guvernare;
g) desemnează candidatul partidului pentru funcţia de Preşedinte al României;
h) aprobă Programul de Guvernare şi desemnează candidatul partidului pentru funcţia de prim-ministru;
i) adoptă modificări la Statutul partidului în perioada dintre două Congrese;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute în Statut.
Art.60. (1) Comitetul Director este organul reprezentativ al P.N.O. şi este ales de Consiliul Naţional, numai dintre membrii acestuia, prin vot secret.
(2) Candidează de drept pentru Comitetul Director: preşedinţii filialelor judeţene şi cel al Municipiului Bucureşti, precum şi liderii naţionali ai organizaţiilor de tineret şi femei.
Art.61. - Comitetul Director al partidului se întruneşte o dată pe trimestru sau de cite ori este necesar.
Art.62. - Comitetul Director al partidului are următoarele atribuţii:
a) convoacă, potrivit Statutului, Consiliul Naţional al P.N.O.;
b) conduce activitatea partidului în intervalul dintre două şedinţe ale Consiliului Naţional al P.N.O.;
c) stabileşte strategia şi tactica de acţiune ale organizaţiilor de partid, în funcţie de evoluţia vieţii economice, politice şi sociale a Ţării;
d) aprobă Regulamentele de organizare şi funcţionare ale Comisiei centrale de arbitraj şi Comisiei centrale de control financiar;
e) adoptă bugetul anual de venituri şi cheltuieli al partidului;
f) controlează, îndrumă şi sprijină activitatea filialelor judeţene, pe cea a Municipiului Bucureşti şi publicaţiile care apar sub egida partidului;
g) aprobă strategia electorală a P.N.O. pentru alegerile locale, parlamentare şi preşedinţiale;
h) aprobă Normele şi Instrucţiunile de aplicarea hotărîrilor adoptate de Congres, de Conferinţa Naţională şi de Consiliul Naţional ale P.N.O.;
i) aprobă, prin vot secret, listele de candidaţi ai P.N.O. pentru Senat şi Camera Deputaţilor;
j) prezintă candidaturile în alegerile parlamentare şi preşedinţiale, cu respectarea criteriilor prestabilite;
k) organizează şi controlează activitatea Comisiei de cadre a partidului;
l) organizează şi controlează activitatea departamentelor pe domenii de activitate;
m) departamentele pe domenii de activitate şi Comisia de cadre se întrunesc trimestrial, pentru dezbaterea proiectelor şi programelor ce urmează a fi supuse aprobării Biroului Permanent sau Comitetului Director ale partidului.
Art.63. - Biroul de presă se organizează în cadrul Departamentului pentru propagandă şi recrutare.
Art.64. - Comitetul Director reprezintă Partidul Noi Orizonturi la nivel naţional şi internaţional.
Art.65. - Biroul Permanent al partidului este ales numai dintre membrii Comitetului Director, prin vot secret, de către Consiliul Naţional al P.N.O. şi este organul executiv al acestuia, care se întruneşte bilunar sau de cîte ori este necesar.
Art.66. (1) Biroul Permanent al P.N.O. se convoacă de către Preşedintele partidului, de către primul vicepreşedinte sau din iniţiativa a cel puţin 1/3 din numărul membrilor acestuia.
(2) Biroul Permanent al partidului are următoarele atribuţii:
a) convoacă, potrivit Statutului, Comitetul Director al partidului;
b) organizează îndeplinirea hotărîrilor Consiliului Naţional şi ale Comitetului Director al partidului;
c) aprobă propuneri şi proiecte de hotărîri pentru îmbunătăţirea activităţii la nivel central şi local;
d) reprezintă Consiliul Naţional în relaţiile cu instituţiile statului, cu structurile administraţiei publice şi conducerile partidelor politice;
e) definitivează listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare pe baza propunerilor prezentate de către Comisia de cadre şi de către Birourile executive judeţene, cu respectarea criteriilor prestabilite şi le supune spre aprobare Comitetului Director al partidului;
f) elaborează Comunicatele de presă şi organizează Conferinţele de presă şi întîlnirile cu ziariştii;
g) controlează activitatea Birourilor executive judeţene şi a Biroului executiv al Municipiului Bucureşti, precum şi a aparatului de partid;
h) sprijină, prin departamentele partidului, desfăşurarea acţiunilor  umanitare;
i) elaborează norme şi instrucţiuni de aplicare a hotărîrilor Congresului, ale Consiliului Naţional şi ale Comitetului Director ale P.N.O.;
j) analizează şi coordonează activitatea grupurilor parlamentare ale P.N.O.;
k) organizează, periodic, întîlniri cu preşedinţii consiliilor organizaţiilor judeţene şi al municipiului Bucureşti şi asigură informarea operativă a filialelor judeţene asupra activităţii curente;
l) administrează patrimoniul partidului şi aprobă schimbarea sediului P.N.O.;
m) numeşte purtătorul de cuvînt al partidului;
n) desemnează reprezentantul partidului în Biroul Electoral Central;
o) confirmă sau invalidează rezultatele alegerilor care au loc la organizaţiile teritoriale ale P.N.O.;
p) conduce campaniile electorale ale P.N.O. pentru alegerile locale, parlamentare şi preşedinţiale;
q) confirmă conducerea grupurilor parlamentare şi conducerea comisiilor parlamentare care revin partidului;
r) asigură selecţionarea şi pregătirea membrilor de partid cu perspectivă de a candida pentru ocuparea unor funcţii în organele de conducere ale P.N.O. şi în structurile aparatului de stat;
s) aprobă propunerile de candidaţi la alegeri, înaintate de consiliile judeţene ale partidului pentru funcţiile de consilieri judeţeni şi de primari ai municipiilor;
t) aprobă candidaturile pentru funcţiile de prefect şi subprefect, pe baza propunerilor Birourilor executive ale consiliilor judeţene şi ale Consiliului Municipal Bucureşti şi le înaintează Guvernului României;
u) coordonează activitatea Organizaţiei de Tineret şi a Organizaţiei de Femei;
v) elaborează instrucţiunile privind organizarea adunărilor şi conferinţelor judeţene pentru dare de seamă şi alegeri, le supune aprobării Comitetului Director şi stabileşte împuterniciţi pentru conducerea adunărilor la nivel judeţean şi al Municipiului Bucureşti;
w) adoptă hotărîri pentru îmbunătăţirea organizatorică şi optimizarea structurilor centrale şi teritoriale ale partidului;
x) soluţionează problemele curente şi adoptă hotărîri în interesul partidului, în condiţiile prevăzute de Statut;
y) coordonează activitatea aparatului central.
Art.67. - Repartizarea sarcinilor în cadrul Biroului Permanent al partidului este următoarea:
a) Preşedintele Partidului conduce activitatea Comisiei de cadre şi a secretarului executiv al acesteia, stabileşte sarcini curente pentru primul-vicepreşedinte, pentru vicepreşedinţi, pentru secretarul general şi pentru secretarii executivi ai P.N.O.
b) Primul vicepreşedinte coordonează activitatea vicepreşedinţilor, a Departamentului organizatoric, a secretarului executiv al acestei structuri, precum şi activitatea Direcţiei economico-financiare a partidului;
c) Vicepreşedinţii coordonează activitatea departamentelor şi a secretarilor executive ai acestora, după cum urmează:
• Departamentul organizatoric, care are în structura sa un vicepreşedinte şi un secretar executiv;
• Departamentul pentru propagandă si recrutare, care are în structura sa un vicepresedinte si un secretar executiv;
• Departamentul pentru economie, buget si finanţe, care are în structura sa un Vicepresedinte si un secretar executiv;
• Departamentul pentru culte religioase, care are in structura sa un vicepresedinte si un secretar executiv;
d) Secretarul general coordonează activitatea Departamentului pentru aparare, siguranta nationala şi , Departamentul pentru relaţii externe precum şi activitatea secretarilor executive abilitaţi să conducă următoarele departamente:
• Departamentul pentru internet;
• Departamentul pentru agricultură, mediu;
• Departamentul pentru industrie, transporturi şi servicii;
• Departamentul pentru dezvoltare ştiinţifică şi cercetare;
• Departamentul pentru tineret şi sport;
Departamentul pentru relatiile cu micii intreprinzatori, afaceristi ;
• Departamentul pentru petiţii, reclamaţii si scrisori.
e) Vicepreşedinţii şi secretarii executivi ai P.N.O. elaborează şi susţin, în cadrul Biroului Permanent sau al Comitetului Director, Programe pe domeniile de activitate.
Art.68. - În cazul în care una din funcţiile Biroului Permanent al partidului devine vacantă, aceasta se ocupă de un alt membru al Comitetului Director, la prima şedinţă a Consiliului Naţional al P.N.O., conform procedurii de alegere prevăzută în Statut.
Art.69. (1) Comisia centrală de arbitraj a partidului este organul de jurisdicţie, ales de Congresul P.N.O. pentru un mandat de 4 ani;
(2) Comisia centrală de arbitraj a P.N.O. este compusă din 15-19 membri, din rîndul cărora Comisia îşi alege preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul;
(3) Comisia centrală de arbitraj a P.N.O. funcţionează pe baza unui Regulament propriu, aprobat de către Comitetul Director al partidului;
(4) Comisia centrală de arbitraj a P.N.O. prezintă Congresului P.N.O. rapoarte de activitate;
(5) Comisia centrală de arbitraj a P.N.O. are următoarele atribuţii:
a) soluţionează cererile, reclamaţiile şi sesizările îndreptate împotriva membrilor Consiliului Naţional;
b) soluţionează conflictele intervenite între organele de conducere judeţene, precum şi pe cele dintre acestea şi organele de conducere de la nivel naţional;
c) soluţionează contestaţiile formulate împotriva unor hotărîri adoptate de Biroul Permanent al P.N.O.
(6) Membrii de partid aleşi în Comisia centrală de arbitraj nu pot face parte din Consiliul Naţional, Comitetul Director şi din Comisia centrală de control financiar.
Art.70. (1) Comisia centrală de control financiar este aleasă de Congresul P.N.O. pentru verificarea activităţii financiare a partidului, pentru un mandat de 4 ani.
(2) Comisia centrală de control financiar este alcătuită din 11-15 membri, din rîndul cărora se aleg: preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul.
(3) Comisia centrală de control financiar funcţionează pe baza unui Regulament propriu, aprobat de către Comitetul Director al partidului.
 (4) Comisia centrală de control financiar are următoarele atribuţii:
a) controlează modul de constituire a bugetelor organizaţiilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti, precum şi execuţia bugetului la nivel central;
b) propune, spre aprobare, Biroului Permanent al partidului norme şi instrucţiuni cu privire la evidenţa contabilă a fondurilor provenite din sursele de finanţare ale partidului, precum şi cu privire la modul de utilizare a patrimoniului partidului;
c) controlează activitatea comisiilor judeţene de control financiar, precum şi pe cea a Comisiei de control financiar a Municipiului Bucureşti;
d) cerceteaza reclamatiile si sesizarile referitoare la abateri de natura financiar-contabila, iar concluziile si propunerile le prezinta Biroului Permanent al partidului sau Comitetului Director,
(5) Membrii de partid alesi in Comisia centrala de control financiar, nu pot face parte din Consiliul National, Comitetul Director si din Comisia Centrala de arbitraj.
Art.71. - Conferinţa judeţeană şi Conferinţa Municipiului Bucureşti pentru dare de seamă şi alegeri se convoacă o dată la 4 ani şi au următoarele atribuţii:
a) analizează activitatea Consiliului judeţean şi respectiv a Consiliului Municipiului Bucureşti al P.N.O.;
b) adoptă hotărîri pentru aplicarea Programului partidului şi pentru respectarea Statutului de către organizaţiile componente;
c) aleg, prin vot secret, preşedintele filialei judeţene, respectiv preşedintele filialei Municipiului Bucureşti, Consiliul judeţean, şi respectiv, Consiliul Municipal Bucureşti al P.N.O.;
d) aleg Comisia judeţeană de arbitraj şi Comisia de arbitraj a filialei municipiului Bucureşti, formată din 5-9 membri;
e) aleg Comisia judeţeană de control financiar şi Comisia de control financiar a filialei municipiului Bucureşti, formată din 5-9 membri;
f) aleg delegaţii la Congresul sau Conferinţa Naţională a P.N.O., pe baza normelor de reprezentare stabilită de Biroul Permanent al partidului.
Art.72. - Consiliul judeţean, şi respectiv, Consiliul Municipal Bucureşti ale P.N.O. se întrunesc anual sau de cîte ori este necesar şi au următoarele atribuţii;
a) organizează activitatea organizaţiilor P.N.O. din subordine;
b) reprezintă partidul în relaţiile cu alte organizaţii politice sau apolitice locale şi cu organele locale ale administraţiei publice locale;
c) aprobă listele de candidaţi propuşi de Biroul executiv pentru funcţiile de primari la oraşe şi comune, precum şi cele de consilieri municipali, orăşeneşti şi comunali;
d) prezintă Biroului Permanent al partidului propuneri de candidaţi pentru funcţiile de consilieri judeţeni şi de primari la municipii;
e) organizează şi conduc campaniile electorale pe plan local;
f) sprijină şi controlează activitatea consilierilor P.N.O. din Consiliile judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale;
g) coordonează forurile de conducere ale organizaţiilor P.N.O. de pe raza lor teritorială.
Art.73. - Biroul executiv al Consiliului judeţean, şi respectiv, Biroul executiv al Municipiului Bucureşti se întrunesc lunar sau de cîte ori este necesar, şi au următoarele atribuţii:
a) conduc întreaga activitate politică şi organizatorică a filialei judeţene şi respectiv a filialei Municipiului Bucureşti, între şedinţele Consiliilor acestora;
b) asigură îndeplinirea hotărîrilor adoptate de Consiliul judeţean, şi respectiv, de către Consiliul Municipiului Bucureşti precum şi cele adoptate de către forurile centrale ale P.N.O.;
c) reprezintă Consiliul judeţean în relaţiile pe plan local, cu formaţiunile politice, administrative etc.;
d) prezintă Biroului Permanent al partidului împreună cu Comisia centrală de cadre, propuneri pentru listele de candidaţi la alegerile parlamentare, cu respectarea criteriilor stabilite de Comitetul Director al partidului;
e) elaborează Comunicate de Presă;
f) organizează Conferinţe de Presă la nivelul filialelor judeţene ale P.N.O.;
g) adoptă hotărîri pentru îmbunătăţirea muncii de partid în organizaţiile judeţene, municipale, orăşeneşti, comunale şi locale ale P.N.O.;
h) validează rezultatul alegerilor din organizaţiile subordonate;
i) stabileşte norma de reprezentare la Conferinţa ordinară şi extraordinară a filialei judeţene şi Filialei Municipiului Bucureşti.
Art.74. - Adunările generale sau conferinţele pentru dare de seamă şi alegeri ale organizaţiilor municipale, orăşeneşti, comunale şi ale organizaţiilor de bază ale P.N.O. se convoacă o dată la 2 ani şi au următoarele atribuţii:
a) analizează activitatea consiliilor de conducere referitoare la îndeplinirea atribuţiilor care le-au revenit;
b) adoptă hotărîri pentru organizarea activităţii organizaţiilor P.N.O. de pe raza lor teritorială;
c) aleg, prin vot secret, preşedintele filialei şi consiliile municipale şi ale sectoarelor Capitalei, orăşeneşti, comunale şi locale ale P.N.O.;
d) aleg delegaţii la conferinţele judeţene.
Art.75. - Consiliile municipale, orăşeneşti, comunale şi ale organizaţiilor de bază se întrunesc lunar şi au următoarele atribuţii:
a) îndrumă organizaţiile componente pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii proprii;
b) coordonează şi îndrumă activitatea consilierilor locali ai P.N.O.;
c) organizează acţiuni pentru popularizarea Programului Partidului Noi Orizonturi;
d) propun candidaţi pentru primari şi consilieri locali;
e) organizează, pe plan local, campaniile electorale;
f) reprezintă organizaţiile P.N.O. în relaţiile cu organizaţiile politice şi
neguvernamentale locale;
g) aplică hotărîrile organelor superioare de partid şi informează forurile ierarhice superioare cu privire la înfăptuirea acestora.
Art.76. - Adunarea generală a organizaţiei de bază a P.N.O. se convoacă trimestrial sau de cîte ori este necesar şi are următoarele atribuţii:
a) analizează activitatea Consiliului de conducere privind îndeplinirea atribuţiilor care i-au revenit;
b) adoptă hotărîri şi dezbate probleme curente;
c) alege delegaţi la conferinţa ierarhic superioară, atunci cînd au loc alegeri;
d) analizează activitatea P.N.O. de creştere numerică şi calitativă a organizaţiei locale de partid.
Art.77. - Consiliile organizaţiilor de bază ale P.N.O., constituite pe raza de acţiune a secţiilor de votare, satelor şi cartierelor, se întrunesc lunar şi au următoarele atribuţii:
a) iniţiază acţiuni pentru cunoaşterea Programului şi Statutului partidului de către cetăţenii din raza lor de activitate;
b) răspund de creşterea numerică şi calitativă a organizaţiei;
c) asigură atragerea membrilor şi simpatizanţilor P.N.O. la acţiunile organizate;
d) încasează cotizaţia de la membrii organizaţiei;
e) răspund de pregătirea şi desfăşurarea corespunzătoare a adunărilor generale;
f) susţin şi aplică măsurile stabilite de organele superioare, în perioada campaniilor electorale pentru alegeri locale sau centrale.



X. PROCEDURA DE ALEGERE A FORURILOR DE CONDUCERE ALE P.N.O.
A. La nivelurile organizaţiilor de bază, comunelor, oraşelor, municipiilor şi ale sectoarelor din Municipiul Bucureşti

Art.78. (1) în vederea alegerii preşedintelui şi a Consiliului, Adunarea generală sau Conferinţa organizaţiei comunale sau orăşeneşti desemnează, prin vot, dintre membrii săi, o Comisie de propuneri alcătuită din 3 membri, care aleg, dintre ei, preşedintele comisiei.
(2) Comisia va prezenta Adunării generale sau, după caz, Conferinţei, candidaţii pentru funcţia de preşedinte şi pentru celelalte funcţii, conform numărului de membri ai Consiliului stabilit, în limitele cuprinse în Statutul P.N.O., în funcţie de mărimea organizaţiei respective.
(3) După prezentarea propunerilor comisiei, membrii de partid sau delegaţii pot prezenta Adunării generale sau Conferinţei şi alte propuneri care sunt aprobate prin vot deschis şi care urmează să fie înscrise pe buletinul de vot.
(4) Propunerile înscrise nominal pe buletinul de vot sunt supuse aprobării Adunării generale sau Conferinţei şi se adoptă, prin vot secret, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
Art.79. (1) Pentru alegerea preşedintelui şi a Consiliului organizaţiei municipale sau de sector al Municipiului Bucureşti, Conferinţa aprobă numărul membrilor acestuia, în limitele prevăzute de Statut, în funcţie de mărimea organizaţiilor respective.
(2) Conferinţa organizaţiei municipale, respectiv Conferinţele organizaţiilor sectoarelor Municipiului Bucureşti, desemnează, prin vot deschis, dintre membrii lor, o comisie de propuneri alcătuită din 5-7 membri, care îşi aleg preşedintele comisiei.
(3) Comisia prezintă Conferinţei candidaturile nominale pentru preşedinte şi Consiliu.
(4) După prezentarea propunerilor comisiei, delegaţii la Conferinţă pot prezenta şi alte propuneri care sunt înscrise pe buletinul de vot, cu acordul Conferinţei.
(5) Propunerile se înscriu pe buletinele de vot, după aprobarea prealabilă de către Conferinţă şi se adoptă, prin vot secret, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
Art.80. (1) Pentru alegerea Birourilor executive ale Consiliilor organizaţiilor orăşeneşti, municipale sau de sectoare ale Municipiului Bucureşti, Conferinţele aprobă numărul de membri, în funcţie de mărimea organizaţiilor respective, în limitele prevăzute în Statut.
(2) Consiliile organizaţiilor orăşeneşti, municipale şi ale sectoarelor Municipiului Bucureşti aleg, direct pe funcţii, dintre membrii lor, membrii Birourilor executive, la propunerea preşedintelui ales, a membrilor consiliului sau a delegatului organului ierarhic superior.

B. La nivelul judeţelor şi al Municipiului Bucureşti

Art.81. (1) în vederea alegerii preşedintelui şi a Consiliului organizaţiei judeţene, şi respectiv, a Municipiului Bucureşti, Comisiei judeţene de arbitraj şi Comisiei judeţene de control financiar, precum şi a delegaţilor pentru Congresul partidului, Conferinţa organizaţiei judeţene, şi respectiv, a Municipiului Bucureşti stabilesc numărul membrilor acestora în funcţie de limitele cuprinse în Statut, desemnează, prin vot, o comisie de propuneri, formată din 5-7 membri care îşi aleg, dintre ei, preşedintele comisiei.
(2) Comisia de propuneri definitivează şi prezintă candidaturile înregistrate în Conferinţă pentru funcţia de preşedinte şi stabileşte candidaturile nominale pentru membrii Consiliului, ai Comisiei judeţene de arbitraj şi ai Comisiei judeţene de control financiar precum şi ai delegaţilor pentru Congresul Partidului.
(3) Propunerile comisiei pot fi completate şi cu alte propuneri motivate care pot fi prezentate de delegaţi, direct în cadrul Conferinţelor respective.
(4) Propunerile, înscrise nominal pe buletine de vot, sunt aprobate prin vot secret, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi la Conferinţa judeţeană, respectiv la Conferinţa Municipiului Bucureşti.
Art.82. (1) Numărul membrilor ce vor fi aleşi în Biroul executiv al Consiliului organizaţiei judeţene şi în Biroul executiv al Municipiului Bucureşti se aprobă de către Conferinţele organizaţiilor respective, în funcţie de limitele cuprinse în Statut.
(2) Pentru alegerea membrilor Biroului executiv judeţean, Consiliul organizaţiei judeţene, respectiv Consiliul organizaţiei Municipiului Bucureşti aleg, prin vot deschis, direct pe funcţii, membrii acestui organism, la propunerea preşedintelui filialei sau a delegatului Comitetului Director al partidului.
(3) Pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţi şi secretari, se pot prezenta mai multe candidaturi dintre membrii alesi ai congresului.
 (4) Candidaturile nominale se aprobă de către Consiliul respectiv, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.

C. La nivel naţional
Art.83. (1) Pentru alegerea Consiliului Naţional al P.N.O., a Preşedintelui Partidului, a Comisiei centrale de arbitraj şi a Comisiei centrale de control financiar, Congresul aprobă numărul membrilor acestor foruri de conducere în limitele prevăzute în Statut şi alege, din rîndul delegaţilor, o Comisie de propuneri, formată din 9-17 membri, care îşi desemnează un preşedinte.
(2) Comisia întocmeşte lista candidaţilor pentru Consiliul Naţional, pentru funcţia de Preşedinte al Partidului, pentru Comisia centrală de arbitraj şi Comisia centrală de control financiar, cu reprezentarea tuturor organizaţiilor judeţene şi cea a Municipiului Bucureşti, avîndu-se în vedere promovarea unui număr corespunzător de tineri şi femei.
(3) După prezentarea propunerilor comisiei, se pot formula şi alte propuneri motivate, care se vor aproba, prin vot deschis, de către Congres, pentru a fi trecute pe buletinul de vot.
(4) Listele candidaţilor vor fi definitivate de Comisia de propuneri şi vor fi prezentate, nominal, de către preşedintele Comisiei de propuneri, în plenul Congresului, după care se înscriu pe buletinul de vot şi se supun aprobării acestui forum, prin vot secret, cu majoritatea simplă a delegaţilor prezenţi.
Art.84. (1) Consiliul Naţional al P.N.O. ales de către Congres aprobă numărul de membri ce vor fi aleşi în Comitetul Director al partidului, în limitele stabilite prin Statut şi alege o comisie de propuneri formată din 7-11 membri.
(2) Comisia de propuneri întocmeşte lista candidaţilor pentru Comitetul Director al partidului, în care sunt cuprinşi candidaţii de drept, stabiliţi prin Statut, şi alţi membrii ai Consiliului Naţional.
(3) Membrii Consiliului Naţional pot prezenta, în acest cadru, şi alte propuneri motivate.
(4) Lista candidaţilor va fi definitivată de Comisia de propuneri şi prezentată nominal de către preşedintele acesteia, în plenul şedinţei Consiliului Naţional al partidului, după care aceasta este înscrisă pe buletinul de vot şi se supune aprobării, prin vot secret, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
Art.85. (1) Consiliul Naţional al P.N.O. aprobă numărul de membrii care vor fi aleşi în Biroul Permanent al partidului, în limitele stabilite prin Statut.
(2) Pentru Biroul Permanent al partidului candidează numai membri ai Comitetului Director.
(3) Candidaturile pentru acest forum se depun, individual, în scris, la Secretariatul Congresului, pentru fiecare funcţie şi departament în parte.
(4) Candidaturile vor fi prezentate, nominal, pentru a fi trecute pe buletinul de vot, în ordine alfabetică, separat pentru fiecare funcţie şi departament în parte.
(5) Candidaturile se aprobă, prin vot secret, cu majoritatea simplă a membrilor Consiliului Naţional al partidului.
(6) Membrii Comitetului Director al partidului care doresc să fie aleşi în Biroul Permanent al partidului, au dreptul să candideze numai la o singură funcţie.
(7) Comisia de numărare a voturilor, aleasă de către Consiliul Naţional, va centraliza voturile pentru fiecare candidat în parte şi va declara aleşi candidaţii care întrunesc cel mai mare număr de voturi, dacă aceştia întrunesc cel puţin majoritatea simplă a voturilor exprimate.
(8) În caz de balotaj, se organizează o nouă votare numai pentru primii doi candidaţi aflaţi în această situaţie.
(9) În cazul în care după prima votare nu au fost completate toate locurile stabilite în Biroul Permanent al partidului, se organizează o nouă votare pentru cei care nu au întrunit jumătate plus 1 din voturile membrilor Consiliului Naţional.

D. Comisiile de validare
Art.86. - În vederea verificării mandatelor de delegaţi şi a modului de respectare a normelor statutare cu privire la alegerea delegaţilor la Conferinţele organizaţiilor judeţene sau la Congresul P.N.O., se constituie comisii de validare Ia nivelul Conferinţelor, respectiv al Congresului, alcătuite după cum urmează:
a) la comune şi oraşe din 3-5 membri;
b) la municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti din 5-7 membri;
c) la judeţe şi municipiul Bucureşti din 7-9 membri;
d) la Congres din 9-15 membri;
e) membrii Comisiei de validare sunt aleşi dintre delegaţii Ia Conferinţele respective, după caz, la Congresul P.N.O. şi îşi aleg, din rîndul acestora, un preşedinte;
f) Comisia de validare verifică mandatele delegaţilor, constată cvorumul statutar şi le prezintă Conferinţei şi Congresului, prin procesul verbal de şedinţă.
 E. Comisiile de numărare a voturilor
Art.87. - În vederea stabilirii rezultatului alegerilor, Adunările generale, Conferinţele, Congresul P.N.O. şi Consiliul Naţional aleg, din rîndul membrilor sau al delegaţilor care nu şi-au depus candidatura pentru nici una dintre funcţiile care fac obiectul alegerilor, Comisiile de numărare a voturilor. Acestea se alcătuiesc din 3-15 membri. Comisia de numărare a voturilor verifică şi centralizează voturile obţinute pentru fiecare candidat în parte şi prezintă forurilor respective raportul cu privire la: numărul total al voturilor, numărul voturilor valabil exprimate, numărul voturilor anulate şi nominalizările candidaţilor aleşi ş.a.
Art.88. - Pentru a menţine şi stimula competiţia valorică în interiorul partidului, se recomandă prezentarea mai multor candidaturi la alegerea forurilor de conducere ale P.N.O. la toate nivelurile.

XI. GRUPURILE PARLAMENTARE Şl GRUPUL MINISTERIAL

Art.89. (1) Grupurile parlamentare ale P.N.O. din Senat şi din Camera Deputaţilor sunt alcătuite din toţi parlamentarii partidului, aleşi pe listele acestuia în cele două Camere.
(2) Grupurile Parlamentare se organizează şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unui Regulament propriu, aprobat de Biroul Permanent al partidului.
(3) Grupurile Parlamentare îşi aleg conduceri proprii, propun candidaţii lor pentru Birourile Permanente ale Camerelor şi pentru Birourile Comisiilor permanente ale acestora.
(4) Deputaţii şi senatorii care părăsesc Grupurile Parlamentare ale P.N.O. îşi pierd calitatea de membru al partidului.
(5) Membrii Grupurilor Parlamentare excluşi sau care demisionează din partid au datoria morală să renunţe la mandatul de deputat sau de senator obţinut pe listele P.N.O., astfel încît locurile lor să poată fi ocupate de cei care urmează imediat pe liste în circumscripţiile respective, potrivit dispoziţiilor Legii electorale şi Regulamentelor celor două Camere ale Parlamentului.
(6) Membrii Grupurilor Parlamentare ale P.N.O. au ca principale atribuţii promovarea Programului politic al partidului în întreaga activitate legislativă şi parlamentară.
Art.90. - Grupul Ministerial este alcătuit din toţi miniştrii şi secretarii de stat, membri ai P.N.O. care se organizează şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unui Regulament propriu aprobat de către Biroul Permanent al partidului.

XII. ORGANIZAŢIA DE TINERET NOI ORIZONTURI

Art.91. - Partidul NOI ORIZONTURI consideră tineretul un factor de o importanţă deosebită în viaţa socială, economică şi politică a Naţiunii şi promovează, prin măsurile şi concepţiile sale programatice, o reală politică naţională pentru noile generaţii.
Art.92. - Organizaţia de Tineret Noi Orizonturi este organizaţia internă a P.N.O. şi îşi desfăşoară activitatea pe baza propriului Statut adoptat de Conferinţa Naţională a O.T.N.O. şi aprobat de Comitetul Director al partidului.
Art.93. (1) În conformitate cu prevederile legii, din O.T.N.O. fac parte tineri cu vîrste cuprinse între 16 şi 35 de ani, care sunt membri sau simpatizanţi ai Partidului Noi Orizonturi.
(2) Pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani, membrii O.T.N.O. nu au drepturile şi obligaţiile membrilor de partid.
Art.94. - Forurile de conducere ale P.N.O. de la toate nivelurile au obligaţia de a contribui la pregătirea şi promovarea tinerilor care fac parte din O.T.N.O.
Art.95. (1) O.T.N.O. se subordonează nemijlocit structurilor naţionale şi teritoriale ale partidului şi au, ca principal obiectiv, promovarea politicii pentru tineret a P.N.O., la  toate nivelurile.
(2) O.T.N.O. constituie organizaţii de tineret la toate nivelurile organizaţiilor locale ale P.N.O., în comune, oraşe, municipii, sectoarele Municipiului Bucureşti, judeţe şi în Capitală.
Art.96. - Activitatea O.T.N.O. este controlată de Preşedintele partidului şi este coordonată de prim-vicepreşedintele partidului.
Art.97. - Afilierea O.T.N.O. la diferite structuri naţionale sau internaţionale de tineret este propusă de conducerile celor două organizaţii şi aprobată de Biroul Permanent al Comitetului Director al partidului.

XIII. ORGANIZAŢIA DE FEMEI

Art.98. - P.N.O. consideră că implicarea femeilor în viaţa socială, politică şi economică a ţării constituie un factor important pentru desfăşurarea activităţii partidului.
Art.99. - Organizaţia de Femei a P.N.O. este o organizaţie internă a acestuia şi îşi desfăşoară activitatea pe baza unui Statut adoptat de Conferinţa Naţională a O.F.N.O. aprobat de Comitetul Director al partidului.
Art.100. - Femeile care au calitatea de membru al P.N.O. îşi pot desfăşura activităţile specifice în organizaţii proprii, cu respectarea integrală a Statului partidului. Aceste organizaţii se subordonează nemijlocit structurilor naţionale şi teritoriale ale partidului.
Art.101. - Organizaţia de Femei a P.N.O. este un larg organism politic, patriotic, reprezentativ, în cadrul căruia se afirmă unitatea membrilor de partid şi a simpatizanţilor P.N.O., fără deosebire de naţionalitate, religie şi profesie.
Art.102. - Afilierea Organizaţiei de Femei la diferite structuri naţionale sau internaţionale este propusă de conducerea organizaţiei respective şi aprobată de Biroul Permanent al partidului.
Art.103. - O.F.N.O. se pronunţă pentru afirmarea drepturilor egale între femei şi bărbaţi, precum şi pentru alte drepturi consfinţite în Carta Naţiunilor Unite.

XIV. MIJLOACELE MATERIALE Şl FINANCIARE ALE PARTIDULUI

Art.104. - Bunurile şi fondurile care constituie patrimoniul Partidului Noi Orizonturi provin din cotizaţiile membrilor de partid, din veniturile aduse de organele de presă ale partidului, din donaţii, din subvenţii de la bugetul de stat, precum şi din activităţile proprii, admise de lege.
Art. 105. - Biroul Permanent al partidului urmăreşte ca, din sumele primite de la bugetul statului sub formă de subvenţii, să se aloce unele fonduri şi pentru finanţarea activităţii organizaţiilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti, precum şi pentru finanţarea unor acţiuni ale organizaţiilor de tineret şi femei.
Art.106. - Cotizaţia de membru al partidului se stabileşte astfel:
a) fiecare membru al Partidului Noi Orizonturi plăteşte o cotizaţie lunară, stabilită de el insusi;
b) Biroul Permanent al partidului poate hotărî ca, pentru unii dintre membrii săi, pentru senatori şi deputaţi, pentru demnitari sau oameni de afaceri, cuantumul cotizaţiei să fie stabilit în raport cu veniturile realizate de aceştia.
Art.107. (1) Administrarea patrimoniului P.N.O. se face de către Biroul Permanent al partidului şi de către Birourile organizaţiilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale, pe baza prevederilor bugetelor de venituri şi cheltuieli, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor prezentului Statut.
(2) Biroul Permanent al partidului aprobă normele privind utilizarea veniturilor financiare, la propunerea Comisiei Centrale de Control Financiar.

XV. ÎNCETAREA ACTIVITĂŢII PARTIDULUI



Art.108. - PARTIDUL NOI ORIZONTURI îşi încetează activitatea prin hotărîrea Congresului partidului, votată de cel puţin 2/3 din delegaţii aleşi de către Conferinţele judeţene şi Conferinţa Municipiului Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu